Start kern 1

De afgelopen twee weken heeft uw kind de letters i, k, m, s geleerd. Ook is nagegaan welke letters uw kind eventueel nog meer kent, zodat het daarmee ook kan oefenen. Alle kinderen hebben in kern start gewerkt met hetzelfde werkboekje. Maandag zijn we gestart in kern 1 en werken de meeste kinderen met een werkboekje maan. Dit zijn de boekjes voor de kinderen die het komende halfjaar alle letters zullen leren. De kinderen die alle letters al kennen, vlot woordjes kunnen lezen en goed zelfstandig kunnen werken, krijgen een werkboekje zon en ook een eigen leesboekje zon. Meer informatie over wat zij gaan leren, staat in deze brief.

Thema kern 1: Beestenboel

In de vorige kern leerden we opa, Kim en Sim al kennen. Opa heeft een verzinselspet. Als hij die op heeft, kan hij prachtige verhalen vertellen. Dit keer vertelt hij over Trien en Troela, die in de supermarkt eitjes willen kopen. Maar de supermarkt is gesloten. In hun zoektocht naar een ei komen ze onder andere in de dierentuin en een dierenwinkel en eindigen ze in de kippenren. In het verhaal komen allerlei dieren voor. Het thema is: ‘Beestenboel’. De kinderen leren onder andere de betekenis van verschillende dierennamen (de schildpad, de giraf, het nijlpaard) en van werkwoorden die bij dieren horen (sluipen, krijsen, kronkelen, draven).

In kern 1 leren de kinderen de letters p, aa, r, e, v. Met deze letters en de letters van de vorige kern kunnen ze nu al zinnen en korte tekstjes lezen. Ze oefenen dit dagelijks met het boekje Veilig & vlot. Op de meeste pagina’s staan woorden en/of zinnen met woorden die bestaan uit een (medeklinker)-klinker-(medeklinker), zoals ‘raap’, ‘rem’ en ‘kip’, maar ook ‘aap’ en ‘er’. Op de pagina’s die we ‘snuffelpagina’s’ noemen, komen echter ook woordjes voor met twee medeklinkers achter elkaar zoals ‘spaar’ en ‘paars’. Kinderen die dat willen, mogen alvast aan dit soort woordjes ‘snuffelen’ en ze proberen te lezen. Ze hoeven deze woordjes nog niet foutloos en vlot te kunnen lezen of spellen.

Kinderen die werken met zon-materialen, oefenen nu vooral met woorden waarin een tweetekenklinker of een lange klinker zit, zoals buik en zuur. Zij hebben een boekje Veilig & vlot zon, waarin naast woordjes van het type medeklinker-klinker-medeklinker ook woordjes van dit type met de derde-persoons-t voorkomen. Dus: ‘raapt’, ‘vist’, ‘past’ en ‘ruikt’.

Elke kern een werkboekje

Uw kind krijgt bij elke kern een nieuw werkboekje. Als een kern is afgelopen, mag het werkboekje mee naar huis. U heeft misschien al gezien dat het werkboekje bij kern start volledig in kleur was, passend bij de feestelijke start van het schooljaar. Vanaf kern 1 hebben de werkboekjes (naast zwart en wit) alleen de kleur van de kern. Dit geeft de oefeningen een rustige uitstraling.

Software

In de vorige brief las u al over de software bij Veilig leren lezen, waarmee uw kind op school al regelmatig oefent. Onze school heeft ook een abonnement op de software voor thuis, zodat kinderen thuis op een tablet of pc nog meer kunnen oefenen op dezelfde manier en met dezelfde stof als op school. Door ook thuis te oefenen kunnen de kinderen punten verdienen waarmee ze hun boomhut in het programma mooi kunnen inrichten. En ondertussen werken ze aan hun leesvaardigheid en hun woordenschat! Vraag uw kind eens te laten zien hoe het oefent op de computer en wat er al in de boomhut staat.

Woensdag ontvangt u een inlog waarmee er ook thuis met dit programma gewerkt kan worden. Er moet echter eerst op school 20 minuten op het programma gewerkt zijn, voordat  uw kind er thuis mee aan de slag kan.

Tips voor (voor)lezen in kern 1 en spelletjes op www.veiliglerenlezen.nl

In elke kern besteden we ook aandacht aan leesplezier en zelf lezen. Op veiliglerenlezen.nl, Voor ouders, kim-versie vindt u daarom tips voor zelf lezen én voor voorlezen.

Veel plezier!

Gepubliceerd op 12-09-2018 door nicolaas_gr3